Ιστορία

Ιστορία του τόπου μας

     Το Νεοχώρι είναι χτισμένο κοντά στα όρια με τον Νομό Πέλλας, στην πεδιάδα των Γιαννιτσών σε υψόμετρο 11 μέτρα. Απέχει 5 χλμ. από την πόλη της Αλεξάνδρειας και 20 χλμ. από τα Γιαννιτσά. Επί τουρκοκρατίας αναφερόταν και ως Νιχώρι. Ήταν στα ανατολικά της λίμνης – βάλτου των Γιαννιτσών η οποία αποξηράνθηκε την περίοδο 1932 – 1936 ενώ ιστορικά συμπεριλαμβάνεται στα χωριά της περιοχής του Ρουμλουκίου.
Οι πρώτες αναφορές για την υπαρξη οικισμού βρίσκονται στα χειρόγραφα του Επισκόπου Καμπανίας Θεόφιλου (1749-1795). Στις αρχές του 20ου αιώνα αποτέλεσε κομμάτι τσιφλικιού που μοιράζονταν μεταξύ τους ο Σαλή Μπέης και ο Ιωάννης Μαυρουδής, Από το 1904, και σε όλη τη διάρκεια του Μακεδονικό Αγώνα οι κάτοικοι έλαβαν ενεργό μέρος στις επιχειρήσεις του Βάλτου, αναδεικνύοντας πληθώρα αγωνιστών και καπεταναίων και συνέδραμαν ολόψυχα τον Αγώνα. Απελευθερώθηκε το 1912.

     Το Νεοχώρι ανήκε διοικητικά από το 1918 στην Κοινότητα Γιδά, αργότερα στο Δήμο Γιδά και Δήμο Αλεξάνδρειας, όπως μετονομάστηκε το 1954. Έγινε Κοινότητα το 1967.

     Η ονομασία Νεοχώρι υπήρχε σε δύο χωριά στο Ρουμλούκι. Το όνομά του το διεκδίκησε ο πρώτος κοινοτάρχης του χωριού, ο οποίος παίρνοντας το βιβλίο της Πηνελόπης Δέλτα τα Μυστικά του βάλτου πήγε στο Νομάρχη και κατάφερε να κρατήσει το χωριό την ονομασία του και το δεύτερο να μετονομαστεί σε Κυψέλη. Σύμφωνα με το εν λόγω βιβλίο η επίθεση των Μακεδονομάχων στα Κουφάλια οργανώθηκε και ξεκίνησε από το Νεοχώρι.


Πολιούχος του είναι ο Άγιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω (23 Ιανουαρίου). Ο ναός του κατασκευάστηκε το 1972 με χρήματα των κατοίκων. Η πρώτη εκκλησία του χωριού ήταν ο Άγιος Δημήτριος που γιορτάζεται παράλληλα. Οι σημερινοί κάτοικοι του Νεοχωρίου ασχολούνται κυρίως με αγροτικές εργασίες. Ο πολιτιστικός Σύλλογος Νεοχωρίου «Πηνελόπη Δέλτα» είναι ιδιαίτερα ενεργός και δραστήριος και συμμετέχει σε εκδηλώσεις παραδοσιακών χορών, αναβιώνει έθιμα και αποτελεί σημείο αναφοράς για τους κατοίκους.

Το σχολείο μας


Το δημοτικό σχολείο Νεοχωρίου λειτουργεί επίσημα από τις αρχές της δεκαετίας του 1940. Το σημερινό σχολείο κατασκευάστηκε το 1950, οπότε και λειτούργησε. Το 1990 έγινε η ενοποίηση με το δημοτικό σχολείο του Σχοινά και έτσι έχουμε την ίδρυση του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου – Σχοινά. Μέχρι το 2000 το σχολείο λειτουργούσε ως 5/θέσιο. Από εκείνη τη χρονιά έως σήμερα λειτουργεί ως 4/θέσιο με την Γ’ και τη Δ’ ενωμένες, όπως επίσης και την Ε’ και Στ’. Το σχολείο εξυπηρετεί τους μαθητές και τις μαθήτριες που διαμένουν στο Σχοινά και στο Νεοχώρι.

 

 

*Πηγή (και περισσότερες Πληροφορίες): Atheo.gr
(Ευχαριστούμε τον συνάδελφο κ. Αρβανιτίδη Θεόδωρο που συγκέντρωσε στην ιστοσελίδα του πλούσιο υλικό για την ιστορία και την παράδοση του τόπου μας)
*Το φωτογραφικό υλικό αντλήθηκε από Ημερολόγιο που εξέδωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νεοχωρίου «Η Πηνελόπη Δέλτα»