Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων και Μουσείο Νερού

Την Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2024 το σχολείο μας επισκέφτηκε το Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων, που βρίσκεται στο χωριό Γέφυρα Θεσσαλονίκης. Το Μουσείο στεγάζεται στην ιστορική έπαυλη της οικογένειας Μοδιάνο.

Το κτίριο αυτό αποτέλεσε το Γενικό Στρατηγείο των Ελληνικών Δυνάμεων κατά τη διάρκεια του Α’ Βαλκανικού Πολέμου, για τρεις μέρες που όμως καθόρισαν την τύχη της Μακεδονίας και του πολέμου γενικότερα.

Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας ξεναγήθηκαν και είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά συλλογές όπλων, πίνακες που απεικονίζουν κομμάτια της ιστορίας αυτής της εποχής καθώς  και τον τάφο του Ταχσίν Πασά, που υπήρξε πρωταγωνιστής στην άνευ όρων παράδοση της Θεσσαλονίκης στον βασιλιά Κωνσταντίνο.

Η επόμενη στάση της εκδρομής μας ήταν στο Μουσείο Ύδρευσης Θεσσαλονίκης που στεγάζεται σε παλιό Κεντρικό Αντλιοστάσιο του άλλοτε Οργανισμού Υδρεύσεως Θεσσαλονίκης. Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στο κεντρικό κτίριο του αντλιοστασίου, στο παλιό λεβητοστάσιο, στο κτίριο διοίκησης και στο Πάρκο Νερού.

Έπειτα συμμετείχαν σε βιωματικό πρόγραμμα για την αξία του νερού. Έπαιξαν, ζωγράφισαν, έμαθαν πληροφορίες για τις αλλαγές που έγιναν στην υδροδότηση της πόλης από τα χρόνια των παππούδων τους μέχρι σήμερα και μυήθηκαν σε θέματα εξοικονόμησης νερού και προστασίας του περιβάλλοντος.

Φεύγοντας οι υπεύθυνοι του Προγράμματος μοίρασαν  σε όλους αναμνηστικά παγούρια νερού και ενημερωτικά φυλλάδια!